AR & VR

Omschrijving – AR & VR
Voor de laatste topic heb ik gewerkt met VR en AR. VR staat voor Virtual Reality en gaat over het stimuleren van een werkelijkheid, op basis van 3D-modellen in een computer. Bij virtual reality kom je als gebruiker in een virtuele wereld. Je ziet niets meer van de echte wereld om je heen. AR staat voor Augmented Reality en is vooral gericht op het toevoegen van informatie aan de werkelijke wereld. Bij Augment Reality kunnen dragers de echte wereld nog steeds zien. De echte omgeving wordt vermengd met hologrammen. 

Afbeeldingsresultaat voor vr
Virtual Reality
Afbeeldingsresultaat voor ar
Augmented Reality

Opdracht – 3 concepten
In onderstaande opdracht zal ik 3 toepassingsgebieden kiezen waarbij ik een VR- of AR concept bedenk.

Afbeeldingsresultaat voor VR bril onderwijs

1. Onderwijs
In het onderwijs wordt tegenwoordig al veel gedaan met digitale smartboarden, maar VR en AR wordt nog nauwelijks toegepast. Al denk ik zeker dat dit een meerwaarde kan zijn voor het onderwijs. We weten allemaal dat uren lang op school zitten en naar een docent luisteren niet altijd effectief is. Maar wat als we niet saai naar de docent hoeven te kijken/luisteren, maar middels een VR bril in de omgeving worden gezet van de lesstof. Hoe leuk zou een geschiedenisles zijn als we in terug in de middeleeuwen zouden zijn? Daarnaast is gebleken dat kinderen de lesstof eerder zullen onthouden wanneer deze visueel wordt gemaakt. Kinderen herinneren zich de omgeving en linken hier automatisch de juiste stof aan.

Afbeeldingsresultaat voor AR bril en dokter

2. Gezondheidszorg
Wanneer we VR of AR toe zouden kunnen passen in de gezondheidszorg zou dit het werk voor hulpverleners een heel stuk makkelijker maken. Na een ongeval zetten ambulancemedewerkers de AR bril op waarmee zij meteen gegevens van het slachtoffer kunnen bekijken. Middels een chip zitten deze gegeven in het lichaam en worden direct met de bril opgevraagd. Het gaat hierbij om gegevens van het slachtoffer zoals adres, medische gegevens, maar ook contactgegevens wie de ambulancemedewerkers kunnen bellen. Dit is vertrouwelijke informatie en kan alleen opgevraagd worden middels de bril en door de ambulancemedewerkers.

Afbeeldingsresultaat voor auto in AR mobile

3. Autotechniek
Ondanks ik weinig verstand heb van auto’s kan ik mij goed voorstellen dat het moeilijk is een auto te kopen die helemaal voldoet aan je wensen. Je moet verschillende kleuren, bekleding, velgen, hightech snufjes etc. kiezen. Het zijn veel dingen waar je uit moet kiezen en het gaat niet om een kleine uitgave. Om te voorkomen dat je verkeerde keuzes maakt, lijkt het mij handig hierop in te spelen middels AR. Allereerst download je een app waarin je het type auto aanmeld. Vervolgens houd je je telefoon voor de auto en kun je alle mogelijke opties uittesten. Je kunt je auto volledig naar eigen invulling weergeven. Daarnaast kun je ook achter het stuur zitten en middels je telefoon de hele binnenkant van de auto vormgeven en bekijken. Het voordeel is dat je van dichtbij kunt bekijken hoe je auto eruit komt te zien en het is van hoge kwaliteit. Daarnaast geeft het een levensechte ervaring. De AR is uit te breiden middels een VR bril. Je kunt dan ook echt in je toekomstige auto zitten en bekijken of alles echt naar je zin.

Onderzoek – Eigen project
Voor mijn eigen onderzoek heb ik een nieuw project ontdekt van KLM. Wie zin heeft in een verre reis, hoeft daar vanaf vandaag zijn huis niet meer voor uit. Met de nieuwe iFly VR (virtual reality) kun je nu virtueel op pad. Via dit online platform van KLM kan de bezoeker met behulp van VR een bijna levensechte reis ervaren. KLM wil mensen inspiratie geven om te reizen en de wereld te ontdekken, en gebruikt hiervoor de nieuwste technologische ontwikkelingen. Niet alleen worden met iFly VR enkele van de mooiste plekken ter wereld in 360 graden vastgelegd, de reis wordt bovendien gehost door de bekende presentator en chef-kok Kiran Jethwa (Fearless Chef). In de eerste van drie edities neemt Kiran Jethwa de kijkers mee naar het Thaise oerwoud, waar hij op zoek gaat naar de meest bijzondere koffiebonen ter wereld.
Kijk hier 360: https://360.iflymagazine.com/nl/
Ik vind dit een erg tof project van de KLM. Het idee dat je niet uit huis hoeft en toch de wereld kan ontdekken is gaaf. Al moet ik wel zeggen dat ik liever met eigen ogen de wereld ontdek om echt alles van het land te ervaren zoals geuren, gerechten, cultuur enz. Al is het een goede oplossing voor mensen met vliegangst. Je hoeft geen uren in een vliegtuig te zitten, maar kan toch bijvoorbeeld Thailand ontdekken.

Reflectie
Ik vind het een interessante topic en denk dat we in de toekomst veel te maken gaan krijgen met VR en AR. Het is een mooie mogelijkheid om nieuwe dingen te ontdekken. Daarnaast kunnen VR en AR ook zeker handig zijn voor praktische doeleinden. Tijdens de opdrachten vond ik het wel lastig om concepten te bedenken, omdat ik veel terugviel op de VR/AR bril. Daarnaast is het jammer dat je pas in de wereld terecht komt zodra je de bril op doet. Er is geen visuele ruimte die je kunt ontdekken. Dit begint pas zodra je de bril op hebt. Desalniettemin blijft het een interessante topic.