Proces

Dag 1: maandag 3 juni 2019
Vandaag was de eerste dag van de HCI weken. Om 9 uur werden we verwacht in de Maakhaven in Den Haag. Ik was erg benieuwd naar wat we zouden gaan doen en wat mij te wachten stond. Allereerst kregen we een korte introductie over HCI. Vervolgens werden de groepjes bekend gemaakt en maakten we kennis met elkaar. Ik zit in een groepje met 5 studiegenootjes. Met hen zal ik de komende twee weken werken aan een playfull interaction. Ik ben blij met mijn onderwerp en groepje.

Na de introductie hebben we een planning gemaakt. Hierin werd duidelijk wat we moesten doen, waar we mee bezig waren en wat gedaan moet worden. Vervolgens zijn we individueel voorbeelden gaan zoeken van playfull interactions. Op deze manier hebben we allemaal inspiratie op gedaan. Met deze voorbeelden in ons achterhoofd zijn we concepten gaan bedenken.

We kwamen er al snel achter dat het bedenken van concepten lastiger was dan wij dachten. We kwamen tot de conclusie dat we meer informatie nodig hadden over de verschillende sensoren en technieken. Deze technieken hebben we toegepast door te oefenen met verschillende programma’s. Ik heb vooral geoefend met het programma Makey Makey. Middels dit programma kun je games spelen door objecten aan te raken die tikbaar zijn door de verbinding met de geleider. De rest van de middag hebben wij geëxperimenteerd en een planning gemaakt voor de volgende dag.

Eigen bijdrage dag 1: Dag 1 heb ik vooral kennis gemaakt met de verschillende playfull interactions. Ik ben aan de slag gegaan met Makey Makey. Middels makey makey heb ik een interactie gemaakt die ervoor zorgt dat je kunt piana spelen middels een papiertje. Op het papiertje had ik als het ware de piano getekend met potlood. De geleider zorgde ervoor dat deze signalen naar mijn laptop werden gestuurd. Op deze manier kon ik piano spelen zonder op mijn laptoptoetsen te klikken. Het was erg leerzaam. Vaak probeer ik technische opdrachten/problemen te vermeiden, omdat ik dit minder leuk vind. Ik heb gemerkt dat ik deze opdracht juist leuk vond en het goed voor mij is om juist extra met code aan de slag te gaan de komende 2 weken.

Dag 2: dinsdag 4 juni 2019
Om 9 uur vanmorgen startte dag 2. Allereerst hebben we het scrumbord bekeken en een dagplanning gemaakt. We zijn begonnen met experimenteren met technieken door het maken van een lichtsluis. Dit hebben wij gemaakt met Arduino. Wanneer er een verbinding is tussen de laser (hier zaklamp) en de LDR dan gebeurd er niks (de LED staat uit). Als de laser wordt onderbroken (zaklamp uit wcrol) dan wordt er iets (de LED) getriggerd.

Bovenstaande opdracht is gemaakt in Arduino. Deze hebben wij vervolgens ook omgezet naar het programma Processing. Deze techniek kan ook zeker van pas komen in ons project.


Vervolgens kwam om 13:00 uur gastspreker Vincent Lindeboom van Next Empire langs. Hij is een CO/founder en kwam veel verschillende projecten laten zien. Deze voorbeelden waren veelal gebaseerd op AR en VR. Het was erg interessant en hij gaf mij zeker weer nieuwe inzichten en inspiratie. Na het college zijn we verder gegaan met het bedenken van concepten. Uiteindelijk zijn we tot een goed idee gekomen waar wij morgen verder mee aan de slag zullen gaan. Work in progress! Het was een leuke en productieve dag!

Eigen bijdrage dag 2: Vanmorgen heb ik zelfstandig gewerkt aan de lichtsluis om meer te leren over Arduino. Arduino vind ik lastig dus deze opdracht leek mij een goede gelegenheid om ermee te oefenen. Wat ik vanmorgen te weten was gekomen over Arduino kon ik in de middag meenemen tijdens het bedenken van concepten. Dit vind ik persoonlijke een leuke fase. Vrijuit denken en al mijn ideeën op tafel gooien. Binnen het groepje denk ik dat ik zeker een meerwaarde kan zijn bij het bedenken van concepten. Lekker brainstormen zodat anderen hier weer inspiratie van krijgen en verder op door kunnen bouwen. Samen kwamen we tot toffe ideeën!

Dag 3: woensdag 5 juli 2019
Vandaag was het alweer tijd voor de derde HCI dag. Om 9 uur hebben we het scrumbord up to date gemaakt. Vervolgens kwam Joost Broekens langs voor een guest lecture. Het college ging vooral over robots en had vooral te maken met artificial creatures. Dit onderwerp trekt mij minder en vind ik niet zo interessant. De voorbeelden in het college met robot Pepper vond ik wel grappig om te zien. Om 11 uur was Joost klaar met zijn verhaal en zijn we aan de slag gegaan met het concreet maken van het concept. Het concept dat wij gister bedacht hebben is de play pot. We vinden het gaaf om saaie dingen leuk te maken, en wat is er nou saaier dan op de wc zitten? Middels de play pot willen we toiletteren leuker maken. De komende twee weken zullen wij een toilethokje bouwen. In dit toilethokje kun je middels een interactief vloerkleed een spel spelen. Dit spel zal voor je geprojecteerd worden op je scherm.

Na de pauze zijn we om 13:00 uur naar de Gamma gegaan. Hier hebben wij geïnventariseerd naar de verschillende soorten hout. Vervolgens ben ik met Anne naar de Action gegaan en hebben wij verf gekocht zodat wij hier morgen mee aan de slag kunnen. Daarnaast gaan we morgen aan de slag met de interactieve vloermat.



Eigen bijdrage dag 3: Vandaag heb ik veel input kunnen leveren in het groepje. We zijn tot het idee de playpot gekomen die ik meteen helemaal voor mij zag. Ik heb een groot vel papier gepakt en alle ideeën opgeschreven. Op deze manier probeerde ik structuur te creëren binnen het groepje. Hierin is ook een lijst opgesteld met alle benodigdheden. Deze lijst gaan we meteen realiseren zodat wij morgen aan de slag kunnen met bouwen. Vandaag hebben we veel gewerkt in teamverband in tegenstelling tot de vorige twee dagen waarin we ook individueel aan de slag zijn gegaan.

Dag 4: donderdag 6 juni 2019
Ook op dag 4 zijn we gestart met een guest lecture. Dit maal kwam Teun Verkerk langs. Hij is een interaction designer en vertelde over zijn werk en opdrachten. Het waren wederom veel artificial creatures. Vervolgens zijn we gauw aan de slag gegaan met onze play pot. Allereerst ben ik met Sjoerd naar de Gamma gegaan voor de spullen voor ons interactieve bord. We zijn meteen begonnen met het bouwen van het bord. Morgen zullen wij deze verder afwerken. Vervolgens heb ik geholpen met het zagen van de planken voor ons huisje. Het was een middag waarin we allemaal lekker bezig waren. Einde van de middag kwamen we op Marktplaats een geschikte oude toilet tegen. Deze hebben wij gauw opgehaald in Den Haag. Morgen gaan we verder met de voetmat en verven van het huisje. Wat een tof project is dit zeg! 🙂

Eigen bijdrage dag 4: Ik heb samen met Sjoerd een begin gemaakt aan het interactieve spelbord die je met je voeten zult gaan bedienen. Hierbij heb ik goed na moeten denken over technische zaken zoals afmetingen, het kliksysteem en de achterliggende code. Ik vond het leuk om hiermee aan de slag te gaan zodat ik meer te weten zou komen over de code. Ik heb alle onderdelen aan elkaar gelijmd zodat deze kan drogen en ik er morgen mee verder kan werken. In de middag heb ik op Marktplaats naar een toilet gezocht die we eind van de middag op hebben kunnen halen.

Dag 5: vrijdag 7 juni 2019
Vanmorgen startte we de dag met een daily standup. We checkten ons scrumboard en bekeken wat er vandaag gedaan moest worden. Na de daily standup kregen we een hoorcollege van guest speaker Marcello Maureira. Marcello is een docent en vertelden ons veel over playfull interactions. Wanneer is een interactie precies playfull? Het was een interessant college. Vervolgens zijn we meteen gestart met het verven van de platen en balken. Oude truien aan en verven maar! Gelukkig dekte de verf goed en was het snel droog. Ondertussen hebben de jongens gewerkt aan het een moodboard en het logo. Want wat is een play pot zonder logo?

In de middag heb ik gewerkt aan het plankje met de pedalen. We hebben de schakelaars op het hout bevestigd door middel van het boren van de gaatjes. Vervolgens hebben we de draden van Arduino aan elkaar gesoldeerd. Dit bleek niet in een keer te werken, dus hebben we de schakelaars vervangen. Dit probleem kan dinsdag opgelost worden.
Aankomende dinsdag willen we het huisje gaan bouwen en het spel verbinden met de computeren. Wanneer dit gelukt is zullen we het spel in het huisje monteren.
We hebben een erg productieve en leuke week achter de rug. Ik vind het erg gaaf om met elkaar aan ons toffe project te werken. Op naar dinsdag!

Eigen bijdrage dag 5: In de ochtend heb ik de houten planken geverfd voor ons hokje. ’s Middags ben ik verder gaan werken aan het spelbord. Hierbij heb ik gesoldeerd. Dit was de eerste keer dat ik dat gedaan heb. Het was een goede oefening. Bij vlagen vond ik het wel ingewikkeld. Al die snoertjes.. ik raakte snel in de war! Ik vind het wel erg leuk om tijdens dit project praktisch bezig te zijn. Geen dag achter de computer, maar gewoon met je handen aan de slag. Eind van de dag heb ik online nog wat inspiratie opgedaan voor de look van ons toilethokje.

Dag 6: dinsdag 11 juni 2019
Na een lang weekend waren we vanmorgen allemaal weer fit genoeg voor labweek 2. We hadden er zin in! Allereerst zijn we gestart met het bouwen van het frame. We hebben alle houten balken aan elkaar geschroefd. Vervolgens hebben we de platen erop geschroefd. Het huisje begon nu echt vorm te krijgen. In onderstaande foto’s is het proces van het bouwen te zien.

Rond 13:00 uur stond het huisje. We hebben vervolgens een gat in de vloer gemaakt waar Arduino in kon worden bevestigd. Op deze manier vallen de snoertjes in de bodem van de vloer en komen de pendaaltjes omhoog. Arduino check! Tijd om te spelen.

Morgen zullen we het schermpje ophangen en het hokje stylen! Het begint nu al echt een mooi toilethokje te worden! Kortom, weer een nuttige dag! 🙂

Eigen bijdrage dag 6: Vandaag hebben we veel in groepsverband gewerkt. We hebben elkaar geholpen bij het bouwen van het hokje. In de middag heb ik Sjoerd geholpen bij de code en ons voetenplankje. Alle losse onderdelen zoals het plankje en de gesoldeerde onderdelen waren klaar. Het was nu de taak om deze met elkaar te verbinden. Ik vond de code lastig en heb Sjoerd geholpen waar dat kon. Mijn bijdrage was misschien iets kleiner, maar ik vond het interessant om te zien hoe het spel gebouwd is. Hier wilde ik graag van leren.

Dag 7: woensdag 12 juni 2019
Vanmorgen zijn we gestart met het ophangen van het schermpje. Vervolgens hebben we de vloermat passend gemaakt voor de pendaaltjes. Dit zorgt ervoor dat mensen weten waar zij hun voeten moeten plaatsen. Daarnaast heb ik met Sjoerd de game gepersonaliseerd. Ik heb een vliegtuigje gemaakt met banner waarop het logo van de Maakhaven te zien is. Deze is in de game verwerkt en vliegt door de lucht. Na de lunch met heerlijke tosti’s zijn we vertrokken naar de Action. We hebben verschillende accessoires gekocht voor in onze toilet. In onderstaande foto is te zien hoe de het hokje er na vandaag uitziet. In de namiddag hebben we bedacht om de game uit te breiden met ledverlichting. Morgen zullen wij hier verder mee gaan experimenteren. Daarnaast gaan we morgen het hokje afmaken en de laatste dingen afronden. De game gaat worden afgerond zodat deze vervolgens geprojecteerd kan worden op het scherm. Morgen om 17:00 uur moet onze playpot klaar zijn!

Eigen bijdrage dag 7: Vandaag heb ik illustraties gemaakt in Illustrator om de game te personaliseren. Zo hebben we een editie met een dino en een game met Chris. Ik heb wat extra illustraties gemaakt voor in de game. Op deze manier werd de game steeds aantrekkelijker. Ik heb bovenstaand vliegtuigje met banner ontworpen. Deze zweeft tijdens de game door de lucht. Daarnaast heb ik geëxperimenteerd met ledlampjes. Dit bleek toch lastig te zijn om toe voegen aan de game en de lampjes hebben weinig toegevoegde waarde. Mocht er tijd over zijn zal ik hier later mee verder gaan. Daarnaast heb ik foto’s besteld zodat ik deze morgen op kan hangen. Deze foto’s laten het hele proces zien en willen we gaan ophangen in het hokje.

Dag 8: donderdag 13 juni 2019
Donderdag, ene laatste dag alweer! Jeetje wat zijn die twee weken voorbij gevlogen. Vanmorgen zijn we om 10:00 uur gestart met het ophangen van het schermpje en deze werkend krijgen. Daarnaast zijn de foto’s opgehaald en hebben wij deze opgehangen in ons playhokje. Vervolgens ben ik met Sjoerd naar de Coolblue gegaan. Hier hebben wij een kabel gekocht voor aan het schermpje. En tada, het schermpje werkt! Ook hebben wij het hokje verder aangekleed. Na de laatste aanpassingen aan het spel is ons hokje nu echt klaar! Alles is klaar voor de expo van morgen. We zijn super tevreden en erg blij met het eindresultaat. Ook erg benieuwd naar de projecten van de andere groepjes! Ik heb zin in morgen!

Eigen bijdrage dag 8: Vandaag heb ik Kyan geholpen bij het ophangen van het scherm. Deze hing redelijk snel. Vervolgens kwamen Sjoerd en ik erachter dat een essentiële kabel ontbrak. Deze zijn wij dus gaan halen bij de Coolblue. Daarnaast heb ik ons hokje aangekleed.

Dag 9: vrijdag 14 juni 2019
Vrijdag, DE dag van de expo. Na twee weken hard werken was het dan nu eindelijk tijd om onze creaties aan ouders, familie, vrienden etc. te showen. We begonnen de dag wat later dan misschien de bedoeling was, dit omdat we eigenlijk al zo goed als klaar waren. Alles werkte en moest alleen nog worden klaargezet voor de expo. Gelukkig hadden wij toiletjuffrouw Anne die onze playpot nog even schoonmaakte. Nadat ik nog wat andere groepjes had geholpen en had opgeruimd was het tijd voor pizzaaaa 🙂

Om 4 uur stonden we allemaal klaar bij onze creatie en ging de expo van start.

Voordat de expo begon werd er gauw nog even een groepsfoto gemaakt:

Onze plek voor de expo was top! We stonden net naast de ingang waardoor iedereen die binnenkwam meteen werd aangetrokken tot ons toilethokje. Na 15 minuten hadden we wel een klein probleempje. Een van de twee schakelaartjes had losgelaten, ojee… Zal je net zien dat het de afgelopen twee dagen heeft gewerkt en het na 15 minuten op de expo stuk gaat. Gelukkig hadden wij het lijmpistool nog bij de hand en konden we snel het probleem verhelpen. De eerste mensen druppelen binnen.

Om 17:00 uur kwamen de mensen die ik had uitgenodigd kijken bij de playpot. Ze waren allemaal erg enthousiast. Heel de week had ik het er thuis uitvoerig over gehad en nu mochten zij het dan ook eindelijk zelf gaan spelen in ‘real life’.

Vervolgens heb ik zelf ook een rondje gelopen over de expo. Het was erg leuk om te zien wat iedereen gemaakt had. Er waren veel interactieve en gave dingen te zien en spelen zoals het doolhof, het bord met de gezichtjes, de lazers en de escaperoom.
De tijd vloog voorbij! Om half 8 kwamen de docenten eindelijk ons Dinospel spelen. Ik was erg benieuwd hoe ze zouden gaan reageren aangezien ik mij die blik van vorige week toen wij met een wc pot de loods in kwamen lopen nog enigszins kon herinneren. Iedereen dacht toen wat gaan zij nou doen!? Gelukkig konden wij ze positief verassen en leken de docenten ook erg enthousiast. Helemaal toen Chris zag dat hij zelf ook in de game te zien was.
Helaas moet ik wel meedelen dat de resultaten van de docenten teleurstellend waren.
We hadden toch minstens van één van jullie een plekje in de top 3 verwacht!

20:00 uur: einde van de expo alweer. We waren allemaal heel tevreden. Veel mensen vonden ons playpot leuk en waren erg enthousiast.
Kortom, een geslaagde dag en twee weken! Ik heb genoten en ben erg trots op het resultaat!

Tijd om ons hokje op te ruimen. In onderstaande video is te zien hoe 2 weken werk in 53 seconde vernietigd wordt.. 😥

Aftermovie
Onderstaande video is een aftermovie van de HCI labweken