Wearables

Omschrijving – Wat zijn wearables?
Wearables zijn mobiele gadgets die we op ons lichaam dragen. Voorbeelden van wearables zijn armbanden (trackers), horloges (smart watches) en brillen (smart glasses). De meeste wearables verzamelen persoonlijke informatie. De gegevens dienen als advies bij de dagelijkse keuzes die wij maken. Deze technologie is als een verlengstuk van onszelf en probeert ons het leven gemakkelijker te maken.

Onderzoek – Voorbeelden wearables
Om te ontdekken hoe wearables zijn ontstaan moeten we ver terug in de tijd. De eerste wearable stamt uit de zeventiende eeuw. Deze eerste wearable was de Chinese ‘smart-ring’. Het was een ring die beschikte over een functionerende abacus. Met dit telraam werden vroeger berekeningen gemaakt. De abacus-ring wordt ook wel de voorloper van de rekenmachine genoemd. De geschiedenis van deze ring herhaalt zich nu met alle ‘smartvoorwerpen’.

Op dit moment hebben we te maken met vier verschillende soorten wearables.
De eerste categorie bestaat uit de smartwatches. De smartwatch is een digitaal uurwerk waar veel mogelijk mee is. De bekendste voorbeelden zijn de smartwatch en de apple watch. De tweede categorie bestaat uit de fitness trackers. Fitness trackers zijn polsbandjes of clipjes die je aan je broek draagt om je activiteiten (zoals voortgang en calorieverbranding) in kaart te brengen. Fitness trackers kennen een breed assortiment van simpele stappentellers tot een verzameling sensoren die naast activiteiten als stappen ook je hartslag, lichaamstemperatuur en meer continue monitoren. De derde categorie bestaat uit de augmented reality wear. Hieronder vallen voornamelijk brillen waarin een interface te zien is. Het bekendste voorbeeld is de Google glass. Google glass verwerkt alle impulsen en input en zet deze vervolgens om in bruikbare output. Denk hierbij aan hulp bij gezichtsherkenning of het kunnen volgen van een uitgestippelde route. De laatste categorie bestaat uit de sensoren. Sensoren zijn kleinere wearables die voor een bepaald doel worden gebruikt. Denk hierbij bijvoorbeeld aan een bloedsuikermetingen die via een lens in je oog gaat.

Opdracht – Spotify emotie tracker
Voor deze assignment heb ik een Spotify emotie tracker bedacht. Tegenwoordig maken veel mensen gebruik van een Smartwatch en Spotify. Ik heb een concept bedacht waarin deze twee items combineert worden. Iedereen die dagelijks Spotify gebruikt weet dat je kunt kiezen uit veel verschillende playlisten gebaseerd op je stemming. Zo is er bijvoorbeeld een lazy sunday playlist of kun je kiezen voor de happy hits. Op Spotify is het is de bedoeling dat je zelf een playlist kiest, maar in sommige gevallen weet je niet altijd in welke mood je bent en naar welke muziek je op zoek bent. De smartwatch kan je stemming/mood bepalen door het meten van je bloeddruk en/of hartslag. Deze gegevens zijn gekoppeld aan je Spotify. Met een lage hartslag en bloeddruk ben je rustig en ben je toe aan een lazy music playlist. Je smartwatch meet verschillende waarden en bepaald aan de hand daarvan je stemming. Daarnaast kun je deze functie ook met je telefoon gebruiken. Wanneer je je vinger op de hartslagmeter legt bepaalt je telefoon je stemming en zoekt de bijpassende playlist.

De smartwatch zal eruit zien zoals de afbeelding hiernaast is weergegeven. Wanneer je je hartslag meet zal er een button in beeld verschijnen die je doorverwijst naar Spotify. Spotify toont vervolgens de juiste playlist aan de hand van de gemeten waarden. Je kunt meteen starten met luisteren van de playlist die perfect aansluit bij de mood. Maar wat is muziek die je niet goed kunt horen? Niks toch? Gelukkig kun je je smartwatch via bluetooth verbinden met je box. Je hebt dus altijd de juiste muziek waar je naar opzoek bent met het juiste volume. Wat wil je nog meer?

Reflectie – Mijn mening
Deze topic vind ik erg interessant! Het is een brede topic met veel verschillende mogelijkheden. Het leuke van deze topic vind ik dat de wearables handig kunnen zijn in het dagelijks leven. Afgelopen week zag ik tijdens mijn werk nog iemand die zijn horloge tegen het pinautomaat aan hield en op deze manier contactloos betaalde. Al deze vernieuwde snufjes zijn allemaal erg handig, maar ook wel bizar om te zien wat wearables allemaal al kunnen. Waar gaat het heen vraag ik mij dan af.